بیشک تاکنون نام تکنولوژی CDN به گوش شما هم رسیده، اما CDN چیست و از چه کاربردهایی برخوردار است؟ برای پاسخ به این سؤال میتوانیم به یکی از مهمترین دغدغههای یک مدیر وبسایت، یعنی سرعت بارگذاری محتوا برای کاربران اشاره کنیم. همانطور که میدانید، با وجود مشکلات اینترنت در ایران، وبسایتی بیشترین مخاطب را به خود جذب میکند که از سرعت لود بیشتری برخوردار باشد. برای این منظور، سیستم CDN برای کمک به مدیران وبسایتها طراحی شده است تا اگر سایتی از سرعت لود کمتری نیز برخوردار بود، بتواند مخاطبان بیشتری را جذب کند.
شبکه توزیع محتوا یا همان CDN که مخفف عبارت Content Delivery Network است با توزیع محتوا در چند سرور ابری، به کاربران کمک میکند تا بتوانند با نزدیکترین سرورها ارتباط برقرار کرده و محتوای وبسایت آنها را دریافت کنند. بهطورکلی میتوان گفت سیستم CDN تا حد زیادی افزایش سرعت دسترسی کاربران به محتوای وبسایت شما میشود، چرا که در این حالت CDN بار ترافیک را از روی سرور اصلی به سرورهای پراکنده ارجاع میدهد که این عمل علاوه بر افزایش سرعت دسترسی کاربران به محتوا وبسایت، باعث افزایش سرعت لود سایت نیز میشود.
به عبارتی دیگر باید گفت وقتی یک شبکه CDN ساخته میشود، سرور اصلی داده را به سرورهایی که در نقطههای مختلف جهان و در کشورهای مختلف کانفیگ و مستقر شدهاند داده و این سرورها اطلاعات را ذخیره و بر اساس ISP مخابراتی، دادهها را از نزدیکترین CDN به کاربر تحویل خواهند داد که این عمل تا حد زیادی باعث افزایش سرعت دسترسی کاربران به محتوای وبسایت شما میشود. اما برای آشنایی بیشتر شما، در ادامه قصد داریم به بررسی کامل تکنولوژی CDN بپردازیم.
CDN چگونه کار میکند؟
اگر تیتر ابتدایی مقاله را بهخوبی مطالعه کرده باشید، بی شک نسبت به عملکرد CDN اطلاعات کمی دریافت کردهاید. اما اگر بخواهیم به زبانی ساده عملکرد این سیستم را توضیح دهیم، باید گفت تکنولوژی CDN سرورهای محلی مختلفی را در سراسر دنیا ایجاد کرده و نسخه کپی شده محتوای وبسایت شما را بر روی فضای ابری سرور خود ذخیره میکند. در نتیجه زمانی که کاربری قصد اتصال به وبسایت شما را داشته باشد، نیازی به اتصال مستقیم به سرور اصلی نیست. بلکه توسط سیستم CDN به نزدیکترین سرور محلی ارجاع داده شده و محتوای درخواستی را مشاهده میکند. برای درک بهتری این موضوع میتوانیم از عملکرد سرورها نیز استفاده کنیم. زمانی که سرور در داخل کشور باشد، کاربران ایرانی در زمان کمتری به وبسایت شما متصل میشوند. اما از فردی از خارج ایران قصد بازدید از سایت شما را داشته باشد، مدت زمانی بیشتری برای اتصال طی میشود.
برای این منظور سیستم CDN طراحی شده که با توزیع محتوا بر روی سرورهای محلی، کاربر را به نزدیکترین سرور متصل کرده و مدتزمان اتصال به وبسایت را تا حد زیادی کاهش میدهد. ناگفته نماند که به سرورهای محلی که CDN محتوا را در میان آنها توزیع میکند، نقطه حضور یا PoP Site گفته میشود.
سیستم CDN با توجه امکانات مختلفی که دارد، از نقاط حضور متفاوتی نیز برخوردار است. هرچه این نقاط حضور CDN بیشتر باشد، کاربران بیشتری از سراسر دنیا امکان استفاده سریعتر از سایت شما را خواهند داشت.
تفاوت وبسایتی که از سیستم CDN استفاده میکند با وبسایتی که فاقد این سیستم است در چیست؟
چه تفاوتی میان وبسایتی که از تکنولوژی CDN استفاده میکند با وبسایتی که فاقد این تکنولوژی است، وجود دارد؟ همانطور که اشاره کردیم، سیستم CDN با ایجاد سرورهای محلی و توزیع ترافیک به نزدیکترین سرور، تا حد زیادی باعث افزایش سرعت دسترسی کاربران به وبسایت شما میشود. وجود این سیستم همچنین باعث کاهش بار ترافیک سایت نیز میشود که در نتیجه علاوه بر افزایش سرعت، باعث دورماندن وبسایت از حملاتی نظیر DDOS نیز میشود.
با این وجود برخی از وبسایتها از این تکنولوژی منحصربه فرد استفاده نمیکنند! در این نوع سایتها سرور اصلی بار ترافیکی زیادی را متحمل میشود؛ چرا که تمامی درخواستها به سمت این سرور ارسال میشوند. در چنین شرایطی سرعت دسترسی کاربران بهعلاوه سرعت لود سایت تا حد زیادی کاهش مییابد.
مزایای استفاده از تکنولوژی CDN
برای درک بهتر تکنولوژی CDN، باید بدانیم که این سیستم چه تأثیری بر روی کیفیت و عملکرد سایت خواهد گذاشت. همانطور که اشاره کردیم، سیستم CDN باعث ازبینرفتن بسیاری از دغدغههای صاحبان وبسایتها شده است. در ادامه به بررسی کامل مزیتهای این سیستم میپردازیم.
افزایش سرعت دسترسی کاربران به محتوای سایت
اگرچه راجع به افزایش سرعت دسترسی کاربران به محتواهای وبسایت قبلاً به طور خلاصه و جزئی بحث کردیم اما این مزیت به حدی مهم است که میتوان بارهاوبارها به بررسی آن پرداخت. تکنولوژی CDN با ایجاد سرورهای محلی در نقاط مختلف و توزیع محتوای وبسایت بروی آنها، باعث میشود تا وقتی کاربر آدرس وبسایت شما را در فضای وب جستجو کرد، بسته به موقعیت مکانی که دارد که به نزدیکترین سرور متصل شود. با این کار علاوه بر اینکه در زمان کمتری به محتوای سایت شما دسترسی پیدا میکند؛ بلکه بار ترافیک سرور اصلی نیز کاهشیافته که همین امر باعث افزایش سرعت وبسایت میشود.
ناگفته نماند که بر روی تکنولوژی CDN مواردی نظیر تصاویر، فونتها، کدهای CSS، جاوا اسکریپت و غیره همگی بهصورت کش قرار گرفته میشوند که در نتیجه کاربر بدون اینکه با سرور اصلی ارتباط برقرار کند، بهتمامی این موارد از طریق CDN دسترسی داشته باشد و همین مسئله نیز باعث افزایش سرعت بالا آمدن سایت شما میشود.
کاهش بار ترافیک سرور اصلی
همانطور که اشاره کردیم، تکنولوژی CDN با ایجاد سرورهای محلی، درخواستهای کاربران را باتوجهبه موقعیت جغرافیایی که دارند مدیریت کرده و به نزدیکترین سرور متصل میکند. با این کار از تعداد درخواستهایی که برای سرور اصلی ارسال شده کاهشیافته و بار ترافیکی این سرور کاهش مییابد. اما یکی دیگر از مزیتهای سیستم CDN، کاهش اتلاف ترافیک یا همان Packet loss است. ازآنجاییکه درخواستهای کاربر توسط CDN مدیریت و به سرورهای محلی که در نزدیکترین موقعیت قرار دارند ارجاع داده میشود، هزینه مصرفی ترافیک برای کاربران کاهش مییابد که این مسئله نیز رضایت افراد را به دنبال دارد.
امنیت
از دیگر مزیتهای استفاده از تکنولوژی CDN، افزایش امنیت وبسایت است. همانطور که میدانید، یکی از رایجترین حملاتی که بر روی سرورها صورت میگیرد، حمله DDOS است. در این نوع حمله، هکر با ارسال درخواستهای مکرر به سمت سرور باعث ایجاد اختلال در عملکرد آن و در نتیجه ازکارافتادن سرور میشود. اما سیستم CDN ازآنجاییکه بار ترافیکی سرور اصلی را کاهش داده و ترافیک را میان سرورهای محلی تقسیم میکند، باعث افزایش امنیت و البته مقاومت سرور در برابر حملاتی نظیر DDOS میشود.
پایداری سایت
بار ترافیکی که بر روی سرور اصلی سایت است ممکن است در مناسبتها و بازههای زمانی مختلف افزایش یابد. افزایش بار ترافیکی نیز میتواند باعث اختلال و در نتیجه ازکارافتادن سرور وبسایت شما شود. اما ازآنجاییکه تکنولوژی CDN باعث تقسیم بار ترافیک بر روی سیستمهای محلی شده و ترافیک سرور اصلی را کاهش میدهد، باعث میشود تا سرور اصلی خدماتدهی پایدارتری را ارائه داده و کاربران به طور منظم به وبسایت شما دسترسی داشته باشند.
تأثیر CDN بر روی سئو سایت
تکنولوژی CDN چه تأثیری بر روی سئوی سایت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال میتوانیم از عواملی که بر روی سئو وبسایت تأثیر دارند استفاده کنیم. همانطور که میدانید، سرعت دسترسی کاربران به محتوای سایت یکی از عواملی است که سبب افزایش امتیاز سئو میشود. در نتیجه ازآنجاییکه تکنولوژی CDN محتوا را در بین سرورهای محلی پخش کرده و کاربران را باتوجهبه موقعیت جغرافیایی که دارند به نزدیکترین سرور متصل میکند، سرعت دسترسی افراد به محتوای منتشر شده تا حد زیادی افزایش مییابد، همچنین ازآنجاییکه کاربران در مدت زمانی کوتاهی به وبسایت شما متصل میشوند، از عملکرد وبسایت راضی بوده و زمان بیشتری را در وبسایت شما سپری میکنند که همین مسئله نیز سبب افزایش رتبه سئوی وبسایت میشود.
معروفترین ارائه کنندگان سرویس CDN
اکنون که به طور کامل با تکنولوژی CDN آشنا شدید، بد نیست نیمنگاهی به معروفترین ارائهکنندگان این سرویس بیندازیم. ازجمله معروفترین ارائهکنندگان این سیستم عبارتاند از:
CDN کلودفلر
یکی از معروفترین ارائه دهنگان CDN، کلودفلر است. در میان CDNهای مختلف، CDN کلودفلر از محبوبیت بیشتری برخوردار است. این سیستم از خدمات رایگان بینظیری برخوردار است که همین مسئله نیز سبب محبوبیت زیاد آن شده است. CDN کلودفلر از ۱۹۳ مرکز در سطح جهان برخوردار است که بهعنوان محبوبترین سرویس CDN در میان کاربران وردپرس شناخته میشود. اگر فراموش نکرده باشید اشاره کردیم که هرچه نقطه حضور CDN بیشتر باشد، بار ترافیک بر روی سرور اصلی کم بوده و سرعت سایت بیشتر است. به همین خاطر است که CDN کلودفلر توانسته محبوبیت بیشتری را نصیب خود کند. ناگفته نماند که اگرچه CDN کلودفلر از خدمات رایگان زیادی برخوردار است، اما بااینحال شما نیاز به خرید اشتراک دارید که هزینه آن نیز ماهانه ۲۰ تا ۲۰۰دلار است.
Stackpath
از دیگر ارائهدهندگان CDN، میتوان به Stackpath اشاره کرد. Stackpath نیز از تمامی مزیتهای CDN کلودفلر برخوردار است. این CDN دارای SSDهایی با ظرفیت بالا است که از سرعت فوقالعادهای برخوردارند. ناگفته نماند که CDN Stackpath در۴۵ نقطه در جهان حضور دارد که از این بابت نسبت به CDN کلودفلر از عملکرد ضعیفی برخوردار است. هزینه خرید اشتراک این نوع CDN معمولاً از۱۰ دلار به بالا بهصورت ماهانه است که نسبت به هزینه خرید اشتراک CDN کلودفلر قیمت ناچیزی است.
CDN ایرانی
آیا CDN ایرانی هم داریم؟ یکی از سؤالات که معمولاً برای کاربران بعد از آشنایی با CDN ایجاد میشود، این است که آیا CDN ایرانی هم داریم؟ جواب این سؤال قطعاً مثبت است. همانطور که مطالعه کردید، خرید اشتراک برای CDN های خارجی از هزینه بالایی برخوردار است؛ همچنین به دلیل اینکه این CDNها فاصله زیادی با موقعیت مکانی کاربران ایرانی دارند، تأثیر آنها نسبت به استفاده از CDN های ایرانی محدود خواهد بود. CDN های ایرانی علاوه بر اینکه بر روی سرعت وبسایت شما تأثیری بیشتری دارند، از قیمت منصفانهتری نیز برخوردارند.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا پاسخ کامل و دقیقی برای سؤال CDN چیست ارائه دهیم. همانطور که مطالعه کردید، CDN ها با ایجاد سرورهای محلی در نقاط مختلف، بار ترافیک را از روی دوش سرور اصلی برداشته و بر روی سرورهای محلی تقسیم میکنند. سیستم CDN محتوا را از سرور اصلی گرفته و کپی آن را میان دیگر سرورها توزیع میکند که همین مسئله باعث دسترسی سریعتر کاربران به محتوای وبسایت و در نتیجه افزایش امتیاز سئو میشود. در این مقاله همچنین یاد گرفتیم که تکنولوژی CDN باعث پایداری و افزایش امنیت وبسایت میشود.
چه cdn برای سایتم استفاده کنم بهتره؟
درود بر شما
به طور کلی CDNهای معتبر دنیا زیادن مثل Amazon CloudFront و Azure CDN و Cloudflare و Google Cloud CDN و… ولی از کلودفلیر (Cloudflare) میتونید به صورت رایگان استفاده کنید.