قطعاً واژه RAID به گوش شما هم رسیده است اما RAID چیست و چه کاربردی دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت RAID یا همان Redundant Array of Independent Disks با ایجاد یک کل واحد از چند هارددیسک، همه هارددیسکها را به یک مجموعه واحد تبدیل میکند. پیادهسازی RAID باعث میشود تا چند هارددیسک به یک مجموعه واحد تبدیل شده و سیستمعامل همه آنها را بهعنوان یک منبع واحد در نظر بگیرد. به زبانی سادهتر، تکنولوژی RAID در واقع یک تکنولوژی مجازیسازی دیتا است که بهصورت نرمافزاری یا سختافزاری صورتگرفته میشود. تکنولوژی RAID از مزایای مختلفی برخوردار است که این مزایا با توجه به اینکه از چه سطح RAID استفاده میکنید متفاوت است، چرا که این تکنولوژی دارای سطحبندی متفاوتی است. افزایش کارایی، امنیت اطلاعات و غیره ازجمله اصلیترین مزیتهای تکنولوژی RAID هستند.
از تکنولوژی RAID میتوان در انواع وب سرورها، کامپیوترهای شخصی و مواردی ازاینقبیل استفاده کرد که سبب افزایش کارایی و سرعت پردازش دستگاه موردنظر میشود. اگر بخواهیم راجعبه تکنولوژی RAID کمی بیشتر توضیح دهیم، باید گفت عملیات RAID کردن هاردها به روشهای مختلفی انجام میشود.
از حالتهای بسیار ساده گرفته که به در محیط ویندوز انجام شده، تا مراحل حرفهای که با استفاده از کارتهای HBA صورت میگیرند. آنچه در تمام این روش از اهمیت بالایی برخوردار است، ساختار کلی RAID است. حالت ساده و اولیه RAID با استفاده از پنجره Disk Management در ویندوز انجام میشود. به این صورت که حالت چند هارد را به Dynamic تغییر داده و با انتخاب تمام این هاردها، میتوان آنها را بهصورت RAID تنظیم کرده که در این حالت دو مدل Strip و Spanned خواهیم داشت. توجه داشته باشید که در صورت تغییر هارد به حالت Dynamic، تمامی اطلاعات از رون آن پاک خواهد شد.
تاریخچه تکنولوژی RAID
تکنولوژی RAID برای اولینبار در چه سالی معرفی شد؟ اصطلاح RAID اولینبار در سال ۱۹۸۷ توسط دیوید پترسون، رندی کتز و گارث گیبسون معرفی شد. این سه شخص بر این باور بودند که استفاده از چند بخش مستقل در کنار هم تا حد زیادی میتواند عملکرد هارددیسک اصلی را افزایش دهد. این در حالی است که نگهداری اطلاعات بر روی چندین هارد تا حد زیادی نگرانیها را نسبت به ازبین رفتن اطلاعات در هنگام مواجه شدن با مشکلات سیستمی کاهش میدهد.
ناگفته نماند که قبل از دیوید پترسون، رندی کتز و گارث گیبسون، شرکت Digital Equipment نیز بر روی نظریه RAID کار کرده بود، اما در نتیجه گذارش این گروه سه نفره بود که باعث شد تا تعریف دقیقی از تکنولوژی RAID ارائه شود. این تکنولوژی با گذشت زمان روز به روز بیشتر مورد بررسی قرار گرفت تا اینکه امروزه RAID بندی هارد یکی از پرکاربرد ترین تکنولوژی های جهان است.
مزایای تکنولوژی RAID
همانطور که اشاره کردیم، امروزه از RAID بهعنوان یکی از پرکاربردترین تکنولوژی های دنیا، استفاده زیادی میشود. بیشک معماری RAID مزیتهای منحصربهفردی را به دنبال میآورد که سبب شده تا از آن بهعنوان پرکاربردترین تکنولوژی یاد شود. در ادامه به بررسی کامل مزیتهای این تکنولوژی میپردازیم.
- افزایش امنیت
اولین مزیتی که میتوان از معماری RAID نام برد، افزایش امنیت است. ازآنجاییکه اطلاعات بر روی دو یا چند هارد قرار گرفته میشوند، درصورتی که برای یکی از هاردها مشکلی ایجاد شود، میتوان بهواسطه دیگر هارد ها به اطلاعات دسترسی داشت. همه ما میدانیم که بر روی وبسرورها اطلاعات مهم یک وبسایت قرار گرفته میشوند. در نتیجه میتوان با بهرهگیری از تکنولوژی RAID از این اطلاعات بهخوبی محافظت کرد.
- افزایش کارایی دادهها
استفاده از تکنولوژی RAID این امکان را به ما میدهد تا دادهها را برای کنترل بهتر به دو قسمت تقسیم کرده و هر یک از بخشها را در یک هارد قرار دهیم. درنتیجه این کار، توانایی دسترسی به دادهها برای خواندن و نوشتن دوبرابر میشود.
- افزایش ظرفیت
همانطور که اشاره کردیم، در تکنولوژی RAID این امکان وجود دارد که دو یا چند هارد با یکدیگر ترکیب شوند. در نتیجه ترکیب چند هارد با یکدیگر نیز با فضای بیشتری روبهرو خواهیم بود که به همین دلیل میتوان گفت یکی دیگر از مزیتهای سیستم RAID، افزایش ظرفیت است.
روشهای ساخت RAID
جهت ترکیب کردن چند هارد با یکدیگر و ساخت تکنولوژی RAID میتوان از دو روش استفاده کرد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- روش نرمافزاری
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، عملیات RAID کردن هاردها به روشهای مختلفی انجام میشود. یکی از این روشها استفاده از سیستمعامل و ابزارهای آن است. پس میتوان گفت بهواسطه یک سیستمعامل و ابزارهایی که در آن وجود دارد، میتوانیم عملیات RAID کردن چند هارد با یکدیگر را انجام دهیم. ازآنجاییکه تمامی سیستمعاملها قابلیت RAID کردن را دارند پس هزینه این روش نسبت به دیگر روشها کمتر است. چرا در نرمافزاری RAID کردن، نیازی به سختافزار نیست. اما ناگفته نماند که RAID کردن بهواسطه سیستمعامل از معایبی نیز برخوردار است. سرعت کمتر، عدم پشتیبانی از سطوح مختلف RAID و غیره ازجمله اصلیترین معایب RAID کردن و ترکیب چند هارد بهواسطه یک سیستمعامل یا همان روش نرمافزاری است.
- روش سختافزاری
روش سختافزاری یکی دیگر از روشهایی است که میتوانید بهواسطه آن چند هارد را با یکدیگر ترکیب کرده یا به عبارتی RAID بسازید. برای این کار نیاز به قطعهای به نام RAID Controller دارید تا بهواسطه آن هاردها را با یکدیگر ترکیب کنید. این روش از CPU سیستم میزبان استفاده نکرده و قابلیت بوت کردن را نیز به کاربر میدهد. از آنجایی که در روش سختافزاری قابلیت Hot-Swapping وجود دارد، عوضکردن هارددیسک بدون هیچگونه مشکلی انجام میشود. تنها ویژگی منفی این روش نیز هزینه بالای خرید یک سختافزار جداگانه است.
انواع مختلف ذخیرهسازی در RAID
همانطور که اشاره کردیم، RAID در واقع آرایهای است که از دو دیسک یا بیشتر که روی یک واحد قرار گرفتهاند تشکیل شده است. برای اینکه به تکنولوژی RAID سه ویژگی بیشتر داده شود، از سه مفهوم Mirroring،Striping و parity استفاده میشود. در ادامه به بررسی این سه مفهوم میپردازیم.
- Mirroring
مفهوم Mirroring به زمانی اشاره دارد که دادهها بر روی چند دیسک نوشته شوند. برای توضیح بیشتر این مفهوم میتوانیم از آرایه RAID1 استفاده کنیم. زمانی که دادهها بر روی دو دیسک نوشته میشوند، هر دوی این دو دیسک از محتوای یکسانی برخوردارند. در نتیجه اگر برای یکی از درایوها مشکلی پیش بیاید، میتوان عملیات خواندن و نوشتن را بهواسطه دیسک بعدی انجام داد. در این باره بد نیست بدانید که عملیات خواندن اطلاعات بر روی دو دیسک از سرعت بیشتری نسبت به خواندن اطلاعات بر روی یک دیسک برخوردار است. اما نوشتن اطلاعات بر روی چند دیسک کمی زمان بر است.
- Striping
مفهوم Striping به عملیات جداسازی دادهها از چندین دیسک اشاره دارد. برای مثال آرایه RAID0 دادهها را بر روی دو دیسک قرار میدهد که با این کار نه تنها کارایی افزایش مییابد، بلکه عملیات خواندن اطلاعات نیز در مقایسه با دیسکهای تکی سریعتر انجام میشود.
- Parity
در روش Parity ذخیرهسازی دیتاها همانند روش striping انجام میشود. در این روش از یک تابع برابر که برای بلوکهای دیتاها تعریف شده استفاده میشود که اگر یک هارد با خطا روبهرو شود، بلوکی که دیتایی آن از بین میرود مجدد بهواسطه checksum محاسبه میشود.
انواع RAID
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، تکنولوژی RAID از سطحبندی مختلفی برخوردار است که در ادامه به بررسی تمامی سطوح این سیستم میپردازیم.
۱- تکنولوژی RAID 0
اولین و سادهترین سطح RAID، RAID 0 است که در ابتدای مقاله نیز بررسی کوتاهی از آن داشتیم. RAID 0 بهصورت معمولی بر روی سیستمعاملها وجود دارد. زمانی که شما از Disk Management استفاده کرده و دو هارد را باهم بهصورت Dynamic متصل میکنید، در اصل از این حالت RAID استفاده کردهاید. در تکنولوژی RAID 0 تمامی هاردها بدون هیچ هارد جایگزینی بهصورت متوالی به یکدیگر متصل میشوند. در این مدل از RAID، سرعت فعالیت بسیار بالا است و میتوان از تمام حجم هاردها استفاده کرد. ناگفته نماند که برای استفاده از تکنولوژی RAID0 باید حداقل دو هارد بر روی سیستم وجود داشته باشد.
مزایا:
- پیاده سازی آسان.
- سرعت بالا در خواندن و نوشتن اطلاعات.
- از همه فضای ذخیره سازی استفاده میشود.
- ارزان ترین نوع RAID است.
- به دلیل نداشتن Parity میتوانیم از تمامی فضای دیسک استفاده کنیم.
معایب:
- در این نوع RAID اگر یکی از دیسکها خراب شود کل اطلاعات از بین میرود.
تکنولوژی RAID 1 یکی از امنترین سطوح RAID در سرورها است. در این مدل که حتماً باید چند هارد بر روی یک سیستم وجود داشته باشد، نیمی از هاردها بهصورت هارد رزرو آنلاین برای نیمی دیگر در نظر گرفته میشوند. در این مدل زمانی که یک فایل بر روی هارد اصلی نوشته میشود، از همان فایل یک کپی بهعنوان پشتیبان بر روی هارد رزرو قرار گرفته میشود تا زمانی که هارد اصلی به هر دلیلی از بین برود، یک هارد پشتیبان جهت دسترسی به فایلها وجود داشته باشد. تنها ویژگی منفی این روش زمان سرعت پایین آن است. چرا که عملیات نوشتن دو بار انجام میشود.
۲- تکنولوژی RAID 1
مزایا:
- سرعت و دسترسی پذیری بالا.
- اگر یکی از درایوها خراب شود اطلاعات از بین نمیرود چرا که میتوان فایل های مهم را از دیسک دیگری کپی کرد.
معایب:
- فضای ذخیره سازی اطلاعات نصف میشود چرا که اطلاعات برای امنیت بیشتر دوبار نوشته میشوند.
۳- تکنولوژی RAID 2
تکنولوژی RAID 2 به دلیل اجرای سخت و هزینه های بالایی که داشت، منسوخ شده و از نوع ریدر های غیر استاندارد است. اما اگر بخواهیم بررسی کوتاهی از این سطح RAID داشته باشیم، باید گفت: تکنولوژی RAID 2 برای تامین امنیت داده از ECC و برای اصلاح خطاها از Hamming استفاده میکند.
۴- تکنولوژی RAID 3
از دیگر سطوح RAID میتوان به تکنولوژی RAID 3 اشاره کرد که در آن از نواربندی اطلاعات استفاده میشود. در این تکنولوژی برای ذخیره اطلاعات parity از یک هارددیسک و برای تشخیص خطاها از ESS استفاده میشود.
۵- تکنولوژی RAID 4
تکنولوژی RAID 4 از دیگر انواع RAID است که شباهت زیادی با RAID 3 دارد. تنها تفاوت این دو تکنولوژی، نحوه اشتراکگذاری داده است، به صورتی که در RAID 4 از نوارهای بزرگ استفاده میشود، به این معنی که افراد میتوانند از هر رکوردی را از هر درایوی بخوانند. ناگفته نماند که این توزیع برای پیادهسازی نهایی حداقل به سه دیسک نیاز دارد.
۶- تکنولوژی RAID 5
در تکنولوژی RAID 5 اطلاعات بهصورت Mirroring در دیسکها ذخیره میشوند که برای این کار حداقل به سه دیسک نیاز است. در این تکنولوژی یک کد parity در بین دیسکها پخش میشود که باعث افزایش کارایی و در هنگام بروز مشکل، میتوان اطاعات ازدسترفته را بهواسطه آن بازیابی کرد. این سطح از RAID از شباهت زیادی با RAID 1 دارد. با این تفاوت که نوشتن اطلاعات در این توزیع از سرعت کمتری برخوردار است، چرا که زمانی هم برای نوشتن اطلاعات در Parity صرف میشود. تکنولوژی RAID 5 در حال حاضر یکی از پرکاربردترین توزیعهای RAID است که از این مدل برای شناسایی و ادغام تعداد بالای هاردها با یکدیگر استفاده زیادی میشود.
مزایا:
- سرعت بالا در خواندن اطلاعات.
- اگر یکی از هارد ها خراب شود همچنان به اطلاعات دسترسی داشته و نیازی به خاموش کردن دستگاه نیست.
- RAID 5 امنترین نوع RAID است.
معایب:
- سرعت پایین نوشتن اطلاعات.
- درصورت خرابی یکی از هاردها عملکرد سیستم کاهش مییابد اما قابل قبول است.
- بازسازی اطلاعات زمان است.
۷- تکنولوژی RAID 6
تکنولوژی RAID 6 همانند RAID 5 عمل میکند. با این تفاوت که رزرو آفلاین در این مدل به دو عدد افزایشیافته است. این مدل از RAID بهعنوان جدیدترین مدل شناخته میشود که بهخاطر وجود امنیت و سرعت بالا، در بیشتر نقاط دنیا از RAID 6 استفاده میکنند.
مزایا:
- RAID 6 بالاترین سطح تحمل پذیری خطا را دارد
- این نوع RAID فضای ذخیره سازی بیشتری را نسبت به RAID 10 فراهم میکند.
معایب:
- RAID 6 وابسته به سختافزارهای خاصی است.
- سرعت نوشتن اطلاعات در این نوع RAID پایین است.
- RAID 6 از قیمت بالایی نیز برخوردار است چرا که به دو دیسک اضافی نیاز دارد.
۸- تکنولوژی RAID 10
از ترکیب دو حالت RAID 0 و RAID 1، تکنولوژی RAID 10 تشکیل میشود. برای بیان عملکرد این مدل از RAID، میتوانیم از مثال جامع و سادهای استفاده کنیم. تصور کنیم که 6 هارد داشته باشیم، سه تا از این هاردها با یکدیگر RAID 1 شده که امنیت فوقالعادهای را به وجود میآورند. سه هارد باقیمانده نیز بهصورت RAID 0 با یکدیگر جهت افزایش سرعت نوشتن بر روی هارد ادغام شوند. این مثال بیان دقیقی از عملکرد تکنولوژی RAID 10 است. ناگفته نماند که سرعت در این تکنولوژی نسبت به حالت RAID 5 , 6 کمتر است.
۹- تکنولوژی RAID 50
برای برطرفکردن محدودیتهای RAID 5، تکنولوژی RAID 50 معرفی شد که میتوان گفت این مدل حاصل ترکیب دو حالت RAID 5 و RAID 0 است. برای بیان دقیقتر این موضوع باید گفت در برخی از Storageهای معمولی تنها تعدادی محدودی از هاردها را میتوان تحت تکنولوژی RAID 5 ادغام کرد که برای رفع این مشکل از تکنولوژی RAID 50 استفاده میشود. بهواسطه این مدل از RAID، ابتدا تمامی هاردها به بخشهای کوچکتر تقسیم شده و هر قسمت بهصورت RAID 5 تنظیم میشود. سپس تمامی بخشهایی که بهصورت RAID 5 درآمدهاند با یکدیگر بهصورت RAID 0 تنظیم میشوند تا امکان دسترسی به تمام هاردها و حجم آنها وجود داشته باشد.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا پاسخ کامل و دقیقی را برای سؤال RAID چیست ارائه دهیم. همانطور که مطالعه کردید، تکنولوژی RAID مخفف Redundant Array of Independent Disks است که با ایجاد یک واحد کل از چندین هارددیسک، همه هارد دیسکها را به یک مجموعه واحد تبدیل میکند. به سبب این تکنولوژی نگهداری از اطلاعات راحت تر شده است، چرا که در صورت بروز مشکل در یک هارد، میتوان از دیگر هارد ها جهت دسترسی به داده ها استفاده کرد. تکنولوژی RAID در دارای سطوح مختلفی نظیر RAID 0، RAID 1، RAID 2،RAID 3 و غیره است که در این مقاله به بررسی آنها پرداختیم.
بدون دیدگاه